Претреси во Скопје, пронајдено оружје, приведени две лица (фото)

Денеска (18.06.2023) полициски службеници од СВР Скопје- Единица за недозволена трговија и Единицата за интервентна полиција во координација со Одделот за крминалистичка полиција- Сектор за недозволена трговија со дрога, оружје и опасни материи, по претходно добиени оперативни сознанија и наредба за претрес од Основен кривичен суд Скопје поради сомнение за кривично дело по чл.396 и чл.215 од КЗ, извршија претреси во дом кај Г.Б. (37), државјанин на Косово со живеалиште во с.Кондово, скопско, и кај неговата партнерка А.Ѓ. (34) во Скопје.

При претресот кај Г.Б., била затекната и А.Ѓ., а пронајдени се три рачни бомби, еден рачен ракетен фрлач -зоља, еден пиштол, еден дел од пиштол, четири рамки од автоматска пушка, 164 куршуми различен калибар и шест ловни патрони. Лицата се лишени од слобода и задржани во полициска станица и против нив, во консултација со јавен обвинител, по документирање на случајот ќе биде поднесена кривична пријава по брза постапка.

Bastisje në Shkup, gjenden armë, arrestohen dy persona

Sot (18.06.2023) nëpunës policorë të SPB Shkup-Njësitit për Tregti të Palejuar dhe të Njësitit të Policisë Intervenuese në koordinim me Departamentin e Policisë Kriminalistike-Sektori për Tregti të Palejuar me Drogë, Armë dhe Materie të Rrezikshme, paraprakisht pas marrjes së informatave operative dhe me urdhëresë për bastisje nga Gjykata Themelore Penale Shkup për shkak të ekzistimit të dyshimit për vepër penale sipas nenit 396 dhe nenit 215 të Kodit Penal, kanë kryer bastisje në shtëpinë e G.B. (37), shtetas i Kosovës me vendbanim në f. Kondovë-Shkup, dhe te partnerja e tij A.GJ. (34) nga Shkupi.

Gjatë bastisjes te G.B., e pranishme ka qenë edhe A.GJ., kurse janë gjetur tri bomba dore, një raketahedhës dore-zola, një pistoletë, katër karikatorë të pushkës automatike, 164 plumba kalibër i ndryshëm dhe gjashtë patrona për pushkë gjuetie. Personat janë privuar nga liria dhe janë në mbajtje në stacion policor dhe kundër tyre, në konsultim me Prokuror Publik kundër tyre do të parashtrohet kallëzim përkatës penal me procedurë të shpejtë.