Si ndryshon intimiteti në çift nga mosha 20 deri 40 vjeç, sipas shkencës

Ka nivele të ndryshme të intimitetit, si emocional ashtu edhe seksual, dhe çdo çift ka nevojë për to. 

Megjithatë, me kalimin e kohës, marrëdhënia ndryshon dhe po kështu ndryshon edhe intimiteti që zhvillohet mes partnerëve.

Si ndryshon intimiteti mes moshës 20 dhe 40 vjeç?

Sipas asaj që doli nga një studim i kryer nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor (NIMH), truri i njeriut nuk do të ishte plotësisht i pjekur të paktën deri në moshën 25 vjeçare. Në veçanti, korteksi paraballor midis moshës 15 dhe 20 vjeç vazhdon të piqet. Është pikërisht kjo pjesë e trurit që na lejon të zhvillojmë strategji afatgjata, të marrim përsipër pasojat e mundshme të vendimeve tona, të mbajmë larg impulset dhe të krahasojmë rrezikun dhe shpërblimin. Por zhvillimi i trurit nuk ka përfunduar ende… Midis moshës 20 dhe 25 vjeç, secili prej nesh është ende mjaft i sugjerueshëm dhe kështu vendimet e të gjithëve ndikohen në mënyrë të pashmangshme nga fantazitë dhe besimet e njerëzve të tjerë, të cilat kanë një ndikim të madh në zgjedhjet individuale. Pas moshës 25 vjeçare e kështu me radhë deri në moshën 30 vjeçare, fillojnë të dalin një sërë pyetjesh “ekzistenciale”.

Për t’u rritur së bashku, një çift duhet të kapërcejë 5 nivele të intimitetit : sipas psikologëve. Shumica e të rinjve të moshës 26 deri në 30 vjeç ndalen në nivelin e dytë, më së shumti në nivelin e tretë. Është një fazë ku filloni të distancoheni nga mendimet e njerëzve të tjerë, duke larguar mendimet dhe bindjet e të tjerëve. Përkundrazi, ju i jepni përparësi vetes dhe filloni të dëgjoni më shumë egon tuaj .

Po intimiteti seksual?

Mosha mesatare e nuseve është rritur në 28 dhe arrin në 30 për meshkujt. Tani seksi paramartesor është normal dhe nuk është më një zakon i rrallë, ndonjëherë i theksuar negativisht. Pra, në ditët e sotme, është po aq e zakonshme që “përparimet” seksuale të ndodhin përpara se njerëzit të arrijnë intimitetin e vërtetë, shkruan Psikologjia.

Është kjo situatë që krijon një ndjenjë false “kimie” mes partnerëve. Shpesh kjo harmoni e dukshme shtyn shumë çifte të martohen, por mund të jetë një vendim i nxituar, i realizuar “me dritat e fikur”, pa e ditur realisht në thellësi se kë kemi zgjedhur të kemi pranë.

Megjithatë, me kalimin e moshës, gjërat ndryshojnë. Nga mosha 30 deri në 40 vjeç filloni të shikoni brenda vetes dhe u jepni gjithnjë e më pak peshë opinioneve të të tjerëve . Fitoni më shumë besim në veten tuaj dhe sqaroni se çfarë dëshironi nga një marrëdhënie , qoftë profesionale apo personale. i Zbuloni se intimiteti është një udhëtim që duhet shijuar me durim dhe mund të pushtohet vetëm me kalimin e viteve. Mund të jetë e frikshme në fillim, sepse të gjithë jemi ndjerë të refuzuar ndonjëherë. Megjithatë, me kalimin e kohës, mësoni të “ndizni dritat”: shikoni brenda vetes dhe dashuroni veten pa kushte , duke pranuar edhe të metat tuaja.

/GazetaSinjali/