Изборите – Граѓаните одлучиле, се за европскиот фронт

Со приближување на парламентарни избори, треските во двата политички табори почна да се чувствува. Иако бројните анкети нарачани од политичките партии ја покажуваат едната или другата победничка страна, ситуацијата на терен изгледа појасна од кога било досега.

Анкетите не ја одразуваат реалноста

Анкетите пред изборните циклуси се нормални во секоја демократска држава, но ВМРО-ДПМНЕ знаел секогаш да игра по памтно од противникот  правејки сопствени анкети со цел за да влезе во трката со највисок морал.

Дека анкетите не ја отсликуваат реалноста на теренот докажуваат многу фактори, но во овој текст ќе ги анализираме бројките од двата изборни циклуси на последните парламентарни и локални избори. На двата избори кога ВМРО-ДПМНЕ тврдеше дека е на врвот на успехот, не постигна разлика од противникот повеќе од 50 илјади гласови. На пример На парламентарните избори во 2020 година, коалицијата Можеме предводена од СДСМ постигна извонреден успех со собирање 327.408 гласови, а ВМРО ДПМНЕ ќе остане со 315.344 гласови.

На последните локални избори во 2021 година, ВМРО-ДПМНЕ би успеала да го победи СДСМ. На републичко ниво со 50.000 гласови повеќе од СДСМ кој би останал со 238.031 глас, за разлика од ВМРО-ДПМНЕ која би имала 288.044 гласа. Иако локалните избори се разликуваат од парламентарните по спецификите, ВМРО-ДПМНЕ никако во последните циклуси не докажа дека знае длабоко да победи.

Покрај прашањето за анкети во отсуство на реална понуда за граѓаните, опозициската ВМРО-ДПМНЕ е фокусирана на црна кампања, искривени вистини, често со вулгарност, како што беше вообичаена практика на оваа партија во секое време.

На парламентарните избори кои ќе се одржат во мај 2024 година, според сите интерни анализи и анкети се очекува Европскиот фронт да добие над 62 пратеници.

Со СДСМ на власт што добиа граѓаните?

Кога СДСМ на власт е при крај на вториот мандат, минималната плата се зголеми за 5 пати. За само неколку години минималната плата е двојно зголемена во однос на 2016 година кога владееше ВМРО-ДПМНЕ. Куповната моќ на граѓаните е зголемена за 30,2 отсто, просечната плата за 59,3 отсто, а минималната пензија е зголемена за 46 отсто. Овие бројки докажуваат дека стандардот на граѓаните е значително подобрен за разлика од периодот кога со државата управуваше ВМРО-ДПМНЕ.

Од кажаното доаѓаме до заклучок дека граѓаните немаат алтернатива или друг излез, со поддршката на СДСМ се решени за подобар стандард и живот овде во Македонија, со поддршка на европскиот фронт на кој му претходат СДСМ, ЕУ. никогаш не бил поблиску. Останува граѓаните да докажат дека се за добро на гласачките кутии на изборите на 8 мај.