Бојмацалиев:Над 603.000 патници на Меѓународниот аеродром Скопје, во првото тримесечје од 2024

Над 603.000 патници на Меѓународниот аеродром Скопје, во првото тримесечје од 2024

Денеска заедно со директорот на БЈБ Сашо Тасевски, и помошник директорот на Одделот за граничи работи и миграции, Сашо Смилески, остваривме работна средба со раководството на полициска станица за граничен проверки „Меѓународен аеродром” Скопје, го посетивме терминалот на аеродромот. Притоа, од страна на раководството бевме брифирани за резултатите на оваа организациска единица при Регионалниот Центар Север во рамки на Бирото за јавна безбедност на МВР.

Во првото тримесечје на Полициската станица за гранични проверки „Меѓународен Аеродром”, во однос на работата на оваа организациска единица бележиме зголемен проток на патници во однос на истиот период лани, со вкупно регистрирани 603.537 од кои домашни 296.728 и странски 306.809 патници, а во фреквенција биле и 2507 домашни и странски воздухоплови. Во однос на регистрирани кривични дела, бележиме два откриени случаи на фалсификувани документи. Поднесени се 65 прекршочни пријави и извршени 92 претреси на лица, лишени од слобода 14 лица, приведени 78 лица.