Njerëzit e shkurtër jetojnë më gjatë sesa të tjerët, thotë studimi

Njerëzit e shkurtër jetojnë më gjatë sesa të tjerët, thotë studimi

news image


Besohet gjerësisht dhe mbështetet nga shkenca, se gratë jetojnë më shumë se burrat, por sipas një studimi të fundit po flitet për rolin që gjatësia mund të luajë në jetëgjatësi – veçanërisht, njerëzit më të shkurtër mund të jetojnë më gjatë se njerëzit më të gjatë.

Diskutimi është përhapur edhe në mediat sociale edhe pse komentuesit janë shumë skeptikë nëse kemi të bëjmë vetëm me fakte apo edhe me trillime.

Për të arritur te faktet, media CNBC foli me dy ekspertë të jetëgjatësisë me vite përvojë: Jean-Marie Robine, një ekspert demograf që studion marrëdhëniet midis shëndetit dhe jetëgjatësisë, dhe David Sinclair, bashkëdrejtor i Paul F. Glenn Qendra për Kërkimin e Biologjisë së Plakjes në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Të qenit i shkurtër dikur ishte i keq për jetëgjatësinë, por lavjerrësi është lëkundur në drejtim të kundërt. Shumë vite më parë, “njerëzit ishin shumë më të shkurtër se [janë] sot”, sepse ata shpesh ushqeheshin keq gjatë vitit të parë të jetës së tyre, thotë Robine.

“Ata nuk ishin në gjendje të zhvilloheshin siç duhet dhe nuk ishin në gjendje të luftonin kundër sëmundjeve infektive,” shton ai. “Historikisht, në nivel popullsie, ne [po] lidhnim madhësinë e shkurtër me zhvillim të dobët gjatë vitit të parë të jetës dhe me një nivel të lartë të vdekshmërisë.” Por aktualisht, për njerëzit që janë më të shkurtër, “nëse keni më të mirën nga ajo që është e mundur, për sa i përket pasurisë dhe arsimit, më të shkurtërit jetojnë më gjatë se më të gjatë”, thotë Robine.

Kur jeni më i gjatë, keni nevojë për më shumë replikime të qelizave për të mbushur trupin tuaj, dhe kjo thjesht mund t’ju lodhë më shpejt.

Bazuar në të dhënat e miliona vdekjeve, u gjet një korrelacion negativ midis gjatësisë më të madhe dhe jetëgjatësisë. Studiuesit zbuluan gjithashtu se “trupat më të shkurtër dhe më të vegjël kanë shkallë më të ulët të vdekjeve dhe më pak sëmundje kronike të lidhura me dietën, veçanërisht në moshën e mesme të kaluar”. Nga mbi 2,500 atletë finlandezë, të gjithë burra, skiatorët e kryqëzimit ishin më të shkurtër për rreth gjashtë centimetra dhe zakonisht jetonin pothuajse shtatë vjet më gjatë se basketbollistet./ euronews

/GazetaSinjali/