Të bëhesh i pandashëm dhe kontrolli mbi vëmendjen.

Shkruan: Albina Hyseni

Të bëhesh i pandashëm dhe kontrolli mbi vëmendjen.

Kuptoni shkaktarët tuaj hapi i parë për t’u bërë i pandashëm është të kuptoni shkaktarët tuaj. Cilat janë gjërat që ju bëjnë të humbni fokusin dhe të shpërqendroheni? Pasi të njihni shkaktarët tuaj, mund të filloni të zhvilloni strategji për t’i shmangur ato. Kjo vjen të gjeni kohë për tërheqje. Tërheqja është koha që shpenzoni për detyrat tuaja më të rëndësishme. Është koha kur po përparoni drejt qëllimeve tuaja, çdoherë duke u siguruar që të planifikoni kohë për tërheqje në ditën tuaj dhe ta mbroni atë nga shpërqendrimet.
Citoi Nir Eyal

Ka shumë shkaktarë të jashtëm që mund të na shpërqendrojnë, të tilla si telefonat tanë, emaili dhe mediat sociale. Ne mund t’i hakdojmë këta aktivizues duke përdorur mjete si “Mos shqetëso”, duke çaktivizuar njoftimet dhe duke fshirë aplikacionet që nuk na duhen. Pashtu ështe edhe të bllokokosh shpërqendrimet. Ndonjëherë mënyra më e mirë për të shmangur shpërqendrimet është thjesht t’i bllokoni ato. Kjo mund të bëhet duke përdorur një kohëmatës, duke punuar në një vend të qetë ose duke mbajtur kufje. Por egziston edhe mundësia që mund të bëhet duke i lënë telefonat tanë, duke mbyllur emailin tonë ose duke bërë një pushim nga mediat sociale, çoft profesioni juaj administrat, teknik, ekonomist, gazetar, doktor, profesoresh, avokat apo gastronom e te tjera pra kjo vlenë për të gjitha fushat të cilat i veprojmë gjatë cikleve të jetës.

Nuk zgjohesh thjesht dhe bëhesh flutur, rritja është një proces.

E rëndësishme është që të kini kujdes për vëmendjen tuaj. Jini të vetëdijshëm se ku po shkon vëmendja juaj dhe pse. Kur vëreni se po shpërqendroheni, bëni një hap prapa dhe pyesni veten pse. A je i mërzitur? Jeni të stresuar? Pasi të dini pse po shpërqendroheni, mund të filloni të trajtoni çështjen themelore.

Të bëni pushime është e rëndësishme sepse të bëni pushime gjatë gjithë ditës edhe nëse janë vetëm për disa minuta, kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të përqendruar dhe të shmangni djegien. Heshtja nuk është bosh!
Është plot me përgjigjie.

Festoni sukseset tuaja. Kur arrini një qëllim, gjeni kohë për të festuar suksesin tuaj. Kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të motivuar dhe të vazhdoni të ecni përpara.
Mos kini frikë të kërkoni ndihmë. Nëse jeni duke luftuar për t’u bërë i pandashëm, mos kini frikë të kërkoni ndihmë. Ka shumë burime të disponueshme, të tilla si libra, artikuj dhe kurse online.

Thelbësore është të jini të durueshëm pasiqë të bëhesh i pandashëm kërkon kohë dhe përpjekje. Mos u dekurajoni nëse nuk shihni rezultate menjëherë. Vetëm vazhdoni të praktikoni dhe përfundimisht do të keni sukses.

AH