Спасовски за „360 степени“: Над милион граѓани веќе ги заменија личните документи, подготвуваме нов простор за граѓаните на Скопје да можат да ја завршат процедурата

Во интервјуто за „360 степени“ на МТВ 1, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски одговарајќи на прашањето за процесот на замена на личните документи поради уставните измени и во контекст на тоа што ќе се случи со граѓаните кои нема да успеат да ги заменат документите до февруари идната година кога истекува законскиот рок, потенцираше дека во тек е целата постапка на промена на документите и дека врз основа на анализите кои се прават на дневна основа процесот тече со посакуваната динамика.
„Ние веќе имаме надминато 1.000.000 граѓани кои што ги замениле своите документи, така што динамиката е силна и во овој период, за одбележување е фактот дека можеби 80% од граѓаните кои живеат во внатрешноста си ги замениле своите лични документи визави граѓаните од Скопје “, истакна министерот Спасовски.
Тој дополни дека една причина е бројноста на населението во Скопје, а втора дека можеби жителите на Скопје подоцна се решаваат да ја почнат постапката на закажување за промена на своите документи.
„Факт е дека околу 70% од закажаните термини кои што ги имаат граѓаните на телефонскиот број – ги откажуваат, не се појавуваат на тие термини па презакажуваат нови термини, што создава исто така одлагање на целиот тој процес. Меѓутоа, ние веќе подготвуваме еден посебен простор во градот Скопје со инсталирање на нови работни позиции, нови работни станици на кои што ќе можат граѓаните да извршат дактилоскопирање, сликање итн. за новите лични документи. Веќе во наредниве денови ќе бидеме подготвени и ќе можеме да отвориме нови позиции на кои што граѓаните ќе можат дури и без најава да дојдат и да ги менуваат своите документи. Понатаму, работиме заедно со групните домови, дали се тоа домови за стари лица, дали е тоа геријатрија итн. за наши мобилни тимови да одат и на лице место тамо да ги земат сите податоци за промена на личните документи и сметаме дека со ова интензивно темпо кое го имаме сепак ќе дојде до промена на личните документи, односно огромниот број на граѓани тоа право ќе го завршат. Што се однесува до остварувањето на правата на граѓаните, нема да им е ускратено ниту едно право за остварување во државата заради промена на документите“, истакна Спасовски.