Çfarë do të thotë termi Lindje e Mesme?

Termi rrjedh nga historia kolonialiste. Në vitin 1920, pas Luftës së Parë Botërore, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar vendosën të ndajnë territorin e pushtuar nga Perandoria Osmane, të bindura se fuqitë evropiane do të përmirësonin cilësinë e jetës së popullsisë së këtij territori

Territori i Lindjes së Mesme sot përfshin 19 vende dhe është rezultat i zhvillimeve dhe vendimeve komplekse të marra në fillim të shekullit të 20-të. Përshkallëzimi i fundit i konfliktit palestinezo-izraelit ka përqendruar vëmendjen e publikut në zonën e njohur si Lindja e Mesme. Të gjithë e dimë se luftërat janë bërë për dekada në territorin që shpesh quhet djepi i qytetërimit. Megjithatë, për të kuptuar plotësisht ngjarjet që po zhvillohen aktualisht, është e rëndësishme të dihet konteksti historik dhe gjeopolitik pas tyre. Duke u nisur nga konceptet më themelore dhe duke ditur kuptimin e saktë të termit: Lindja e Mesme.çfar do te thote :Lindja e Mesme është një zonë e madhe gjeografike e vendosur në tre kufirin e Azisë Jugperëndimore, Afrikës Veriore dhe Evropës Lindore, por edhe një rajon ku bashkëjetojnë kultura dhe fe të ndryshme. Kjo zonë ka një rëndësi të madhe historike, sepse këtu u ngritën disa nga qytetërimet më të vjetra në botë, si mesopotamian, persian dhe helen. Aty ku u shfaqën tre fe të mëdha monoteiste: Judaizmi, Krishterimi dhe Islami, të cilat ende bashkëjetojnë sot nën dominimin kulturor arabo-musliman. Përveç kësaj, Lindja e Mesme është një pikë me interes gjeopolitik për shkak të vendndodhjes dhe daljes në dete të ndryshme, pra në një farë mënyre përfaqëson kufirin midis Perëndimit dhe Lindjes; por edhe për shkak të pasurisë minerale dhe energjetike që është shumë e vlefshme për botën moderne: nafta, gazi natyror, ari etj. Vendet e mëposhtme janë të vendosura në territoret e saj: Siria, Libani, Izraeli, Palestina, Jordania, Iraku, Irani, Kuvajti, Bahreini, Arabia Saudite, Katari, Emiratet e Bashkuara Arabe, Omani, Jemeni, Egjipti, Qiproja dhe Turqia. Termi Lindja e Mesme u krijua nga historiani amerikan Alfred Mahan, i cili e përdori atë për të demarkuar zonën e përbërë nga Gjiri Persik, Irani, Afganistani dhe Pakistani. Pas Luftës së Dytë Botërore, kuptimi i saj ndryshoi për të përfshirë rajonet e ish Perandorisë Osmane, së bashku me Gjirin Persik dhe Iranin.

Lindja e Mesme është një zonë e madhe gjeografike e vendosur në tre kufirin e Azisë Jugperëndimore, Afrikës Veriore dhe Evropës Lindore, por edhe një rajon ku bashkëjetojnë kultura dhe fe të ndryshme

SFONDI HISTORIK

Termi rrjedh nga historia kolonialiste. Në vitin 1920, pas Luftës së Parë Botërore, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar vendosën të ndajnë territorin e pushtuar nga Perandoria Osmane, të bindura se fuqitë evropiane do të përmirësonin cilësinë e jetës së popullsisë së këtij territori. Në Paktin e fshehtë Sykes-Picot gjatë Luftës së Parë Botërore, u ra dakord që Franca të dominonte territoret e Libanit dhe Sirisë, ndërsa Mbretëria e Bashkuar do të pushtonte Jordaninë, Irakun dhe Palestinën e sotme. Ky vendim – i cili jo vetëm krijoi ndarje në të gjithë rajonin – por gjithashtu çoi në shfrytëzimin e burimeve të Lindjes së Mesme, u mbikëqyr nga Lidhja e Kombeve – paraardhësi i OKB-së. Shumë vendime të marra nga këto fuqi perëndimore pas vitit 1920 janë baza e konflikteve në këto vende: lufta arabo-izraelite, lufta në Gjirin Persik ose së fundmi lufta në Irak.

Pas rënies së Perandorisë Osmane në gjuhën angleze, fjala Lindje e Afërt u zëvendësua me termin Lindje e Mesme, për të shmangur konfuzionin. Domethënë, nën Lindjen e Mesme, bota perëndimore nënkuptonte pjesën perëndimore të Perandorisë Osmane, gjegjësisht Ballkanin

Megjithatë, pavarësisht nga të gjitha sa më sipër, marrëveshjet vendosën kufij që kanë mbijetuar deri më sot, dhe shumica e vendeve karakterizohen nga represioni nën udhëheqësit autokratë, të cilët vendosën integritetin kombëtar të shteteve të tyre si qëllimin e tyre kryesor.

Pas rënies së Perandorisë Osmane në gjuhën angleze, fjala Lindje e Afërt u zëvendësua me termin Lindje e Mesme, për të shmangur konfuzionin. Domethënë, nën Lindjen e Mesme, bota perëndimore nënkuptonte pjesën perëndimore të Perandorisë Osmane, gjegjësisht Ballkanin. Por akademikët vazhduan të përdorin termin Lindja e Mesme për vendet e Levantit dhe Gadishullit Arabik. Shtetet e Bashkuara përdorën për herë të parë termin Lindja e Mesme në vitin 1957 në Doktrinën Eisenhower, doktrinën politike të Presidentit Dwight Eisenhower mbi krizën e Kanalit të Suezit. Sot SHBA-ja përdor rreptësisht termin Lindja e Mesme për atë që ne e quajmë Lindja e Mesme.