Si ta bëni fëmijën të flejë natën?

Përgjigja varet kryesisht nga mosha dhe faza e fëmijës suaj, dhe nëse ai është mësuar të qetësohet apo jo. Ja se si ta bëni fëmijën të flejë gjatë natës, të inkurajoni zakone të mira të gjumit dhe të shmangni problemet e mundshme të gjumit ndërsa fëmija juaj rritet

Pyesni veten kur foshnjat fillojnë të flenë gjatë natës dhe nëse i vogli juaj do të jetë një “gjumash i mirë”? Përgjigja varet kryesisht nga mosha dhe faza e fëmijës suaj, dhe nëse ai është mësuar të qetësohet apo jo. Ja se si ta bëni fëmijën të flejë gjatë natës, të inkurajoni zakone të mira të gjumit dhe të shmangni problemet e mundshme të gjumit ndërsa fëmija juaj rritet.

ÇFARË DO TË THOTË NË TË VËRTETË ‘TË FLESH NATËN’? Gjumi gjatë natës zakonisht përkufizohet si gjumë prej gjashtë deri në tetë orë rresht gjatë natës. Por mbani mend, kjo është vetëm një pjesë e gjithsej 10 deri në 12 orë (ose më shumë) të gjumit që foshnjat në përgjithësi kanë nevojë gjatë natës, në varësi të moshës dhe fazës, përveç dremitjeve gjatë ditës. Do të thotë që fëmija juaj “fle gjithë natën” në moshën 3 deri në 6 muaj, nëse fëmija fle në orën 19:30, për shembull, gjashtë orë më vonë do të ishte ora 1:30 e mëngjesit dhe tetë orë do të ishte 3:30 e mëngjesit). Foshnjat nën 6 muajsh zakonisht mund të flenë diku nga tre deri në tetë orë gjatë natës, në varësi të moshës dhe fazës. Dhe foshnjat midis 4 dhe 6 muajsh janë në gjendje zhvillimi të flenë gjatë gjithë natës pa u ushqyer, por nëse e bëjnë këtë është një histori tjetër. Foshnjat, si të rriturit, hanë për rehati dhe kënaqësi, jo vetëm për ushqim.

KUR FLENË FOSHNJAT GJATË NATËS? Kur mund të prisni që fëmija të fillojë të flejë gjatë natës varet nga disa faktorë, duke përfshirë moshën e foshnjës, peshën, nëse jeni duke ushqyer me gji apo jo, dhe zakonet e të ushqyerit të familjes suaj gjatë natës. Ja kur foshnjat fillojnë të flenë gjatë natës, plus më shumë informacion rreth zakoneve dhe modeleve të gjumit të foshnjave sipas moshës:

I PORSALINDUR. Të porsalindurit nuk do të flenë gjatë natës sepse duhet të hanë shpesh. Në fakt, dy deri në katër orë rresht janë përafërsisht aq sa mund të prisni që fëmija i porsalindur të flejë gjatë atyre javëve dhe muajve të hershëm – në varësi të faktit nëse jeni duke ushqyer me gji, me formulë apo të dyja.

2 DERI 3 MUAJSHE. Foshnjat dy deri në tre muaj mund të flenë për pesë ose gjashtë orë. Thënë kështu, shumica e fëmijëve 3-muajsh kanë ende nevojë për një ose dy ushqim gjatë natës, veçanërisht nëse janë duke ushqyer me gji.

4 MUAJSH. Në këtë moshë, foshnjat mund të flenë për shtatë ose tetë orë rresht, gjë që përbën gjumin gjatë gjithë natës, megjithëse mund të ndodhë gradualisht. Kjo për shkak se shumica e foshnjave 4 muajshe kanë arritur atë peshë magjike prej 11 deri në 14 paund, që do të thotë se ata nuk kanë nevojë metabolike për ushqim gjatë natës. Por ata ende mund të kërkojnë një të tillë!

5 DERI 6 MUAJSHE. Në këtë kohë, foshnjat janë në gjendje të flenë gjatë gjithë natës, kështu që nëse i vogli juaj ende zgjohet më shpesh për të ngrënë, mund të jeni shumë të sigurt se ai nuk është vërtet i uritur. Për ta ndihmuar atë të mësojë të flejë për gjashtë deri në tetë orë në shumicën e netëve, mjeku mund t’ju këshillojë se si t’i shkurtoni ngadalë ato ushqime shtesë gjatë natës. Fizikisht, foshnja juaj do të jetë gati për atë tranzicion, megjithëse mund të kundërshtojë këtë, veçanërisht nëse është mësuar me disa ushqime gjatë natës dhe dozën e ëmbël të përqafimit që vjen me to.