URINIMI I SHPESHTË: Ja çfarë problemi mund të keni

Rrjedhja e urinës mund të ndodhë për arsye të tjera, si për shembull nëse qeshni shumë fort. Ju gjithashtu mund të përjetoni humbje të urinës nëse e keni luftuar dëshirën për të urinuar për një periudhë të gjatë kohore. Një fshikëz tepër aktive përcaktohet nga shpeshtësia dhe urgjenca e urinimit

Një fshikëz tepër aktive (OAB) shkakton një nxitje të papritur për të urinuar. Gjithashtu mund të shkaktojë humbje të pavullnetshme të urinës, e njohur si mosmbajtjeje. Gratë preken më shpesh sesa burrat. Mund të jetë e vështirë për të menaxhuar simptomat sepse një fshikëz tepër aktive mund të jetë e paparashikueshme. Kjo mund të bëjë që disa njerëz me këtë gjendje të kufizojnë aktivitetet e tyre shoqërore, gjë që mund të ndikojë në cilësinë e jetës. Gjithashtu mund të shkaktojë izolim dhe shqetësim emocional. Por ka disa trajtime në dispozicion që mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni simptomat tuaja. Trajtimi i fshikëzës tepër aktive gjithashtu mund të përmirësojë gjendjen dhe të zvogëlojë incidencën e mosmbajtjes.

SIMPTOMAT E FSHIKËZËS TEPËR AKTIVE. Përjetimi i inkontinencës së rastësishme nuk do të thotë që keni një fshikëz tepër aktive. Rrjedhja e urinës mund të ndodhë për arsye të tjera, si për shembull nëse qeshni shumë fort. Ju gjithashtu mund të përjetoni humbje të urinës nëse e keni luftuar dëshirën për të urinuar për një periudhë të gjatë kohore. Një fshikëz tepër aktive përcaktohet nga shpeshtësia dhe urgjenca e urinimit. Simptomat përfshijnë:-

një nevojë urgjente dhe e pakontrollueshme për të urinuar

– humbje e shpeshtë e pavullnetshme e urinës

– urinim i shpeshtë (më shumë se tetë herë në një periudhë 24-orëshe)

– zgjoheni më shumë se një herë në natë për të përdorur banjën

Simptomat e fshikëzës tepër aktive mund të ndryshojnë. Ato gjithashtu mund të jenë të ndryshme nga personi në person, gjë që mund ta bëjë të vështirë identifikimin e çështjes pa ndihmën e mjekut. Njohja e simptomave të fshikëzës tepër aktive mund t’ju ndihmojë të gjeni më shpejt trajtime më të mira.

TRAJTIMI I FSHIKËZËS TEPËR AKTIVE. Disa trajtime janë në dispozicion për t’ju ndihmuar të menaxhoni simptomat e OAB. Këto mund të përfshijnë:

  1. TERAPIA FIZIKE E DYSHEMESË SË LEGENIT. Ka fizioterapistë që janë të specializuar në muskujt e legenit. Nëpërmjet ushtrimeve të synuara të muskujve dhe forcimit, ato mund të ndihmojnë në menaxhimin e një sërë problemesh urinare, duke përfshirë urgjencën, shpeshtësinë dhe simptomat e natës.
  2. MJEKIMI. Ilaçet që trajtojnë fshikëzën tepër aktive fokusohen në dy efekte: lehtësimin e simptomave dhe reduktimin e episodeve të urgjencës dhe mosmbajtjes. Këto barna përfshijnë tolterodinë (Detrol, Detrol LA), trospium (Sanctura) dhe mirabegron (Myrbetriq). Medikamentet OAB mund të shkaktojnë disa efekte anësore, duke përfshirë sytë e thatë, gojën e thatë dhe kapsllëkun.
  3. BOTOX. Doza të vogla të Botox-it mund të paralizojnë ose dobësojnë përkohësisht muskujt e fshikëzës. Kjo i ndalon ata të kontraktohen shumë shpesh, gjë që mund të zvogëlojë simptomat e fshikëzës tepër aktive. Efektet e injeksionit zakonisht zgjasin gjashtë deri në tetë muaj, kështu që mund të keni nevojë për trajtime të përsëritura.
  4. STIMULIMI NERVOR. Kjo procedurë ndryshon sinjalin elektrik të nervave që bartin impulset në fshikëz. Stimulimi elektrik mund të kryhet duke përdorur një tel të vogël të futur në pjesën e poshtme të shpinës ose një gjilpërë të vogël të futur përmes lëkurës së pjesës së poshtme të këmbës. Edhe pse nuk është përcaktuar qartë, disa kërkime kanë treguar se kjo mund të lehtësojë shpeshtësinë dhe urgjencën e një fshikëze tepër aktive.
  5. KIRURGJIA. Mjeku mund të sugjerojë kirurgji për të rritur kapacitetin e fshikëzës nëse simptomat tuaja nuk përmirësohen me ilaçe, stimulim nervor ose terapi të tjera.