Historike, Islam Alijaj bëhet deputet në Parlamentin e Zvicrës

Në zgjedhjet që u mbajtën dje për Parlamentin Federal të Zvicrës, ka ndodhur pika e kthesës: një kandidat me rrënjë shqiptare është zgjedhur deputet dhe fjala është për Islam Alijajn, kandidat i Partisë Socialdemokrate (SP).

Në këto zgjedhje garuan edhe 30 kandidatë shqiptarë për deputet në parlamentin helvetik në Bernë, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Islam Alijaj u zgjodh deputet i ri i Parlamentit Zviceran duke ju bashkëngjitur 199 kolegëve tjerë zviceran. 

Islam Alijaj si kandidat i Partisë Socialdemokrate (SP) ka fituar 95.054 vota.

Komuniteti shqiptar në Zvicër i është gezuar dhe ka përshëndetur fitoren e kandidatit me origji shqiptare, dhe fitoren e kanë konsideruar si historike.

Keshtu, redaktori i gazetës zvicerane në shqip Canton27.ch Nefail Maliqi, në një shkrim autorial publikuar një ditë para zgjedhjeve federale në «Tribune de Genève» kishte ndier fitoren e një deputeti i cili ka shkruar se «është koha që komuniteti shqiptar si shembull integrimi të fitojne një deputet në parlamentin zviceran. Ata e meritojnë të kenë jo vetëm pasaportat helevtike, por dhe nje deputetë e tyre në Bernë… »

Islam Alijaj (me nevoja të veçanta) me vite të tera njihet si aktivist për të drejtat e kategorisë së njerëzve të cilës i takon. Ishte deri tash asamblist në Asamblenë e Qytetit të Cyrihut.

Në Zvicër jetojnë dhe veprojne 300.000 shqiptare, prej të cileëve mbi 100 mijë albanofonë (shqiptarë nga gjitha viset e ballkanit) janë të natyralizuar (posedojnë pasaporta) që më shumë se gjysma e tyre kanë të drejte vote.

UDC do të mbetet kryesisht partia kryesore në vend pas zgjedhjeve federale të së dielës, përpara PS me më shumë se dhjetë pikë. Qendra vjen në vendin e 3-të, pak përpara PLR-së, ndërsa partitë ambientaliste janë humbësit e mëdhenj në këto zgjedhje.

Sipas projeksionit në mandate nga gfs.bern në emër të SSR-së, UDC fitoi 28,9% të votave, një rritje prej 3,3 pikësh. Ajo fitoi 61 vende në Këshillin Kombëtar, tetë të tjera. Pason Partia Socialiste me 41 mandate, dy të tjera dhe 17.4% të votave (+0.7).

Qendra dhe PLR ​​janë thuajse të barabarta me 14.6% të votave, e para me 0.8 pikë dhe e dyta humbet 0.5 pikë. Qendrat kanë dy vende shtesë, në 30 në total, dhe liberal-radikalët ruajnë 29 mandatet e tyre. Të Gjelbrit janë në vendin e 5-të, por bien nën 10% të votave, në 9.2%, pra 4 pikë më pak dhe humbjen e 7 mandateve (21 në total). Liberalët e Gjelbër humbën 5 vende, në 11 në total, me 7.2% të votave (-0.6 pikë).

Partia e Gjenevës fiton dy vende në Këshillin Kombëtar dhe e vendos kandidatin e saj në vendin e parë në zgjedhjet për Këshillin e Shteteve

Buzëqeshja ishte në të gjitha buzët e aktivistëve, pas rezultateve të para të Këshillit të Shteteve në fillim të pasdites. Mauro Poggia, kandidati i Lëvizjes Qytetare të Gjenevës, bëri një hyrje triumfuese në Uni Mail nën melodinë e « Cé qu’è lainô », kënga tradicionale e Escalade. Ish-këshilltari i shtetit vjen i pari mes kandidatëve, me më shumë se 38700 vota.

Në Gjenevë, MCG arriti një rezultat shumë të mirë dhe festoi rikthimin në Kombëtare, ndërsa Mauro Poggia doli i pari në Shtetet e Bashkuara, ku do të ketë një raund të dytë. Në kantonin Vaud, Pierre-Yves Maillard (PS) u zgjodh në raundin e parë në Shtetet e Bashkuara, me Pascal Broulis që duhej të kalonte në një raund të dytë. Në Neuchâtel, e majta krijoi një surprizë duke fituar dy vendet në Shtetet e Bashkuara me Céline Vara (Të Gjelbrit) dhe Baptiste Hurni (PS), duke nxjerrë jashtë PLR-në Philippe Bauer. POP humbet vendin e saj kombëtar ndaj UDC.